Motivasyon Ne Demektir?
Motivasyon en basit tanımıyla bir amaç için harekete geçmemizi sağlayan psikolojik güçtür. Karmaşık yapısı dolayısıyla değerlendirilmesi de aslında çok kolay değildir. Araştırmacılar motivasyonu bilişsel, duygusal, davranışsal ve fizyolojik olarak değerlendirebilirler. Tüm bunların yanısıra kişinin kendini değerlendirdiği ölçeklerle de motivasyon değerlendirilebilir.
Motivasyonel Testleri Kimler Uygulayabilir?Motivasyonel Testleri psikologlar uygular ve yorumlar. Lisans mezunu psikologların testleri uygulama ve yorumlamasında ülkemizde yasal bir engel yoksa da, testi uygulayanın tercihen klinisyen olması, yani klinik psikoloji yüksek lisansını yapmış olması, test sonuçlarının güvenirliği açısından avantajlı olacaktır.
Piyasada motivasyonel testler olarak adı geçen birçok test vardır. Hepsinin güvenirliği yüksek olmasa da hayatta sizi nelerin en çok motive ettiği konusunda yardımcı olabilirler. Bunun haricinde psikometrik çalışmaları yapılmış bazı motivasyonel test ve değerlendirmelere başvurmak en doğrusu olacaktır. Bu şekilde genelgeçer bilgiler yerine gerçekten sizi yansıtan sonuçlara ulaşma imkanınız olacaktır.
Motivasyonel Değerlendirme
Motivasyon, farkında olmasak da hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Kilo vermekten sigarayı bırakmaya, kariyer hedeflerinize ulaşmaktan, edinmek istediğiniz bazı alışkanlıkları kalıcı hale getirmeye kadar gündelik çok sayıda hedefimize ulaşıp ulaşamayacağımızı belirleyen en önemli faktörlerin başında motivasyon geliyor.
Kişi kendini değerlendirirken elbette sadece farkında olduğu kadarıyla kendini değerlendiriyor. Sigarayı bırakmak istiyor musun diye sorduğunuzda birçok insanın cevabı evet olabiliyor. Bu konuda oldukça motive olduklarını da belirtebiliyorlar. Peki neden halen istenilen davranış değişikliği gerçekleşmiyor?
En makul cevap insanın motivasyonunun karmaşık bir konu olduğudur. İnsan maalesef ve iyi ki, o kadar basit bir organizma değil. Sigarayı bırakma motivasyonu yüksek olsa da kişinin sigarayı bırakmasına etki eden bir başka motivasyonu yüksek olabilir: Mesela sigara içmek kişinin kaygısını dengeleme çabası olabilir. Bu durumda kişinin duygu dünyasını kontrol etme motivasyonu en azından o dönem için fiziksel sağlığını koruma motivasyonuna baskın çıkabilir. Çelişen motivasyonlar ise kişinin harekete geçmesini engeller. İşte bu durumda çok da farkında olmadığınız örtük motivatörlerinizi bir uzmanla keşfetmek faydalı olacaktır.
Ayrıca motivasyon birçok diğer faktöre de bağlı, kimilerimiz dışarıdan gelecek desteklerle motivasyonunu sürdürebilirken, kimilerimizde içsel motivasyonu daha yüksek olduğu için dışarıdan gelen destek olmasa bile kendi kendini motive edebililiyor. Bu da bizi özgüven dediğimiz bir başka önemli psikolojik kavrama götürüyor.
Hal böyleyken, insanın “Beni neler motive ediyor?” “Motivasyonumu sürdürmemi neler zorlaştırıyor?” gibi soruların cevaplarını bilimsel bir bakış açısıyla değerlendirmesinin önemi ortaya çıkıyor.
İster eğitim ya da kariyer hayatınızda isterse özel hayatınızda uzun zamandır ulaşamadığınız hedefleriniz ve yapılacaklar listenizde bekleyen uzun bir kuyruk varsa motivasyonel değerlendirme sizin için iyi bir seçenek olabilir. Gerek doğrudan kariyer seçimlerinde kullanılan motivasyonel testlerle, gerekse hayatımızın diğer alanlarında motivasyonumuzu etkileyen diğer faktörleri değerlendiren tekniklerle merkezimizden bu konuda danışmanlık alabilirsiniz.
Motivasyonel Testler Hakkında Sık Sorulan Sorular
Beni neyin motive ettiğini biliyorum, neden bir uzmanla değerlendirmeyi denemeliyim?
- İşinizde, eğitiminizde ve hayatınızda kendinize belirgin hedefler koyabiliyor ve bu hedeflere sadık kalabiliyorsanız,
- Genellikle belirlediğiniz süre içerisinde hedeflerinize ulaşıyorsanız,
- Zor hedeflere ulaşmakta arasıra tökezleseniz de bir süre sonra kaldığınız yerden devam edebiliyorsanız,
- Çok sık hedef değiştirmiyorsanız,
- Beni ne mutlu eder, nasıl bir hayat istiyorum sorularına cevabınız netse
bu konuda bir değerlendirmeye ihtiyacınız yoktur.
Ancak,
- Ne istediğinizi genellikle bilmiyorsanız,
- Kariyeriniz konusunda kararsızsanız,
- İşinizde yeterince mutlu hissetmiyor ama nasıl bir işin sizi mutlu edeceğini de tanımlayamıyorsanız,
- Başkalarının başarılarını görünce heveslenip “Ben de aynısını yaparsam mutlu olabilirim belki” diyerek yola çıkıyor, ancak bu hedefleri seçmenize kendi arzu ve amaçlarınız değil, o kişilerin elde ettiği sonuçlar, yani diğerlerinin başarıları ya da başarılarına ulaştıklarındaki mutluluklarının sizi motive ettiğinin farkına varıyorsanız,
- Sık sık hedef koyup değiştiriyorsanız ya da hiç hedef koyma isteği duymuyorsanız,
- Kendinizi rahatlatacak hobilerinizi tanımıyorsanız,
- Diyet ya da sigara bırakmak gibi yüksek motivasyon gerektiren hedeflere ulaşmakta herkesten daha fazla güçlük çekiyorsanız,
- Sürekli erteleme eğiliminiz varsa,
- Yapılacaklar listenizdeki maddeler aylar hatta yıllardır orada sizi bekliyorsa…
Motivasyonel Değerlendirme ile size yardımcı olmak isteriz.